Tomatmarmelad!

 

När vi stängde växthuset förra helgen, var det en hel del gröna tomater som inte hunnit mogna. Man kan ju lägga dem i fönsterbrädor för att mogna inomhus, men då ska man nog inte ha så väldigt många.. och jag tycker resultatet brukar  bli lite si och så.. Den där riktigt goda, söta smaken som blir av sommarvärme och solljus, uteblir och de smakar mer som "köpetomater", lite smaklösa...

Jag har gjort marmelad av gröna tomater tidigare år och den har gått åt som 'smör i solsken'. Det blev alltså grön tomatmarmelad i år också.

Här kommer instruktionerna till min marmelad:

Börja med att dela och klyfta de gröna tomaterna i små bitar (de har så läcker grön färg - eller hur? );

 

Lägg dem i en stor kastrull;

 

Tvätta och skär bort det gröna resp gula på två lime och två citroner;

 

Ta bort allt det vita (kan ge lite besk smak);

Dela citrusfrukterna i lagom stora bitar och lägg i kastrullen;

 

Häll i ca 1 dl vatten i kastrullen och koka på medelstark värme under lock i ca 20 minuter. Rör då och då så inget fastnar i botten;



Det är synd att den där fräscha gröna färgen inte kan bibehållas, men marmeladen blir i alla fall god...

Efter ca 20 minuter häller du i ca 9 dl strösocker (jag tog hälften s k "syltsocker" - då stelnar marmeladen bättre), samt 2 msk mald ingefära (kan uteslutas). Mängden strösocker är baserat på att du hade ca 1,2 kg tomater före kokning. Rör om och låt koka rätt kraftigt i 15 minuter.

Häll sedan upp på väl rengjorda burkar. Häll lite i botten på varje så burken värms upp sakta (minskar risken att den ska spricka), se nedan;



Värmen av marmeladen gör burkarna alldeles immiga...

Fortsätt att hälla upp i burkarna, lite i var och en, tills alla är fulla.

När marmeladen är avsvalnad förvaras den i kylskåpet. Om du får någon halvfull burk, börja ta ur den för den håller sämst.

 

Voila!

Här är det fullständiga receptet:

Ca 1,2 kg gröna tomater (de innehåller mer pektin-gelegörande ämne, och håller formen bättre än röda)
Citrusfrukter (välj på bara citron, eller både citron och lime. Jag tog 2 av varje, men 1 av var går också bra)
Ca 9 dl strösocker (ta med fördel hälften eller drygt hälften s k "syltsocker", marmeladen riskerar att bli lös annars)
1-2 msk malen ingefära (valfritt, bara för smakens skull)
2 msk citronsyra (valfritt men för bättre hållbarhet; Blanda ner i liten del varm marmelad, rör därefter ut blandningen i kastrullen)

För tillvägagångssätt, se bilderna ovan.

Lycka till! 

Ät och njut på frukostfrallan eller till en god ost - passar lika bra till båda!

4 Nov 2014