Recept

 

Brysselkex (50 st)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2dl socker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver (blandas med mjölet)
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl grädde
0,5 dl sirap
1,5 dl smält smör (150 g)

Ugn: 200 gr

Alla ingredienser blandas väl tillsammans.
Klicka ut smeten på smorda plåtar med två teskedar. Tänk på att kakorna flyter ut så ha ordentligt utrymme mellan klickarna!
Gräddas snabbt i 200 gr ca 5-8 min (beroende på ugn).
Låt kakorna stabilisera sig lite, men ta bort dem från plåten medan de fortfarande är varma och lite mjuka (en stekspade att lossa dem med är en bra hjälp).
Man kan böja kakorna som spån (direkt när de är mjuka), över t ex en brödkavel.
Man kan också lägga kakorna två och två med chokladkräm emellan (min favorit!). Tänk på att om du lägger ihop dem med chokladkräm, måste kakorna förvaras i kyl eller frysas in.

Tips: Använd ej bakplåtspapper, kakorna flyter ut bättre på en smord plåt!

Chokladsmörkräm:
Rör 50 g smör/margarin tillsammans med ca 3 msk florsocker och 2 msk kakao till en smidig kräm.

 

Napoleonhattar (ca 40)

 Arbeta snabbt ihop smör, mjöl och socker, gärna i en matberedare. Tillsätt ägg och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila svalt ca 15 min.
Sätt ugnen på 175°. Färga mandelmassan svagt grön (el rosa) med hushållsfärg.
Kavla ut mördegen tunt på en mjölad bänk eller mellan plastfolie. Ta ut runda kakor med mått, 5–6 cm i diameter.
Rulla små kulor av mandelmassan och lägg mitt på varje kaka. Vik därefter upp degen från tre sidor så att kakan får formen av en napoleonhatt. Tryck till degen så att den håller ihop.
Grädda mitt i ugnen 12–14 min. Låt kallna.
Pudra över med florsocker, eller ringla lite glasyr över.

Glasyr: 1 msk vatten eller citron-/apelsinsaft blandas med 1-1,5 dl florsocker.