Tennisturnering: Fredriksson Open!
Nu så är det alltså dags för den årliga bataljen; tennisturnering "Fredriksson Open"!
...eller, ja turneringen var ju redan för flera dagar sedan, i lördags den 19 juli, men nu kommer äntligen mitt inlägg med bilder etc! (Varför har man inte mer tid?... svårt att hinna med allt - även under semestern...!)
Följer upp mitt föregående inlägg då jag fick bryta på grund av förberedelser som skulle ordnas...
Då var jag i full färd med att göra iordning snittar till fördrinken vid samlingen och garnera limepajen som vi skulle ha till efterrätt. Bilder och recepten på efterrätter och snittar kommer sist i det här inlägget!
Nu åter till den 19 juli!
Vi samlades kl 13 och skålade i bubbel (med fläderblomsisbitar), snittar och grisinipinnar som doppas i fetaost-/romröra.
Lilla Olivia tycker det är spännande...
Ann-Sofie, Kristina och Anna-Karin (som är gravid i 9:e månaden!) laddar upp med humöret på topp!
Strategier planeras och det sista i årets spelschema klaras ut...
Nu är vi redo för start och vi beger oss till tennisbanan!
Här följer lite stilstudier...;
David i högform!
Det räckte inte ända fram till finalplats för David, trots att han bara var en boll ifrån att slå Erik... ja,ja - så kan det gå, men bra spel av David!
Christer satsar och är koncentrerad på spelet;
Olivia och morfar är publik när pappa spelar...
Chrille spelade också bra och vann flera matcher, men det räckte inte heller till final...
Lasse (morfar) ångar på - har riktig tävlingsinstinkt och vill nog gärna slå både söner och svärson..;
Bra spelat, men inte heller det räckte ända fram det här året heller...
Jacob har en härlig stil - här ska vinnas;
...och JAA - det blev en finalplats av det spelet!
Hur ska det gå för Erik då - som var förra årets vinnare bland herrarna - kan kan försvara sin vinst i år?
Suddig bild, men den är ju tagen i "högsta fart"...!
Jovisst, räckte det till final!
...och även vinst till slut i en rafflande finalmatch mot lillebror Jacob!
Tack för god match Jacob och Erik!
Underhållande matcher av alla "herrar" och bra spel!
..och så har vi det stora "publikhavet"...
...med småttingar som behöver lite uppmärksamhet...
Här är Fia med lilla Ebba;
... och Olivia med mormor (jag);
...och med morfar (eller "Tette" som han kallas av Olivia);
Men åter till matcherna för vi har ju damklassen också, och den går inte av för hackor...!
Här är Ann-Sofie i full action!
Satsar på varje boll...
Wow - vilket spel! Men räckte inte ända fram till final trots allt...
Anna-Karin, vår tuffing, som egentligen skulle fått ett prestationspris, är med och spelar trots att bebisen kan komma när som helst...!
Bra gjort Anna-Karin!
Jag försöker också göra mitt bästa på plan;
Skam den som ger sig, men nja.. behövs nog lite mer träning.. Ingen finalplats för mig, inte..
Kristina spelade bra och servade in flera poäng...!
Härligt Kristina, och en väl värd finalplats blev det av det spelet!
Sofia går "all in" och har en vinnande spelstil!
..och "vinnande spelstil" säger allt - blev final och vinst till slut i en tuff match mot Kristina!
Bra spelat tjejer!
Efter tennisen vände vi hemåt för svalkande dopp i poolen (var otroligt kvavt)...
Ann-Sofie övervakar det hela...
Olivia älskar att bada...
...men det börjar dra ihop sig till åska och regn, men vi fortsätter att bada ändå..
Till slut brakar åskan lös ordentligt och himlen öppnar sig - det regnar för fullt!
Var välbehövligt och rensade den kvava luften.
Nu är det gott med lite tilltugg i inväntan på middagen... och som på beställning klarnade det upp och solen tittar fram igen...
Olivia har hittat en grisinipinne..
...och självklart delades de ooootroligt stora bubbelflaskorna ut till segrarna;
I damklassen - Sofia!
...och i herrklassen - Erik!
Efter regn kommer sol - och en stor regnbåge visade sig över sjön (tyvärr syns den inte så bra här, var mycket färgrikare i verkligheten..)
Vi äter middagen i växthuset, i skydd mot eventuella nya regnskurar...
Grillad barbeque smakar gott nu efter en dags tennisspelande;
Jacob, Fia och lilla Ebba;
..David och Erik;
..liten Ebba;
Kvällen kommer och sakta blir det mörkare - lite levande ljus tänds;
Här inne har vi mysigt!
En härlig dag tillsammans med familjen går mot sitt slut, men nästa år är det dags för ny tennisturnering igen - undrar vem som vinner då? Smygträningarna planeras redan...!
Nu till de utlovade recepten;
Jag börjar med "de söta";
Limepaj
Tyvärr glömde jag att fota pajen när den var garnerad och klar, men här är i alla fall en bild när det var en liten bit kvar...
Limepajen är försvinnande god - både söt och syrlig på samma gång, och har en karaktäristisk smak av lime.
Här kommer receptet;
Limepaj (ca 12 bitar)
3 dl vetemjöl
3-4 msk strösocker
125 g smör eller margarin
1 äggula
Fyllning:
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
rivet skal och saft av en citron och en lime
Garnering och servering:s
3 dl vispgrädde
1,5 msk florsocker
1 skivad lime (+ tex jordgubbar, hallon el andra bär)
Kör ihop mjöl, socker och smör i en matberdare till en grynig massa (el hacka ihop för hand). Tillsätt äggulan och arbeta ihop för hand till en deg. Tryck ut i en form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 30 min.
Sätt på ugnen på 200 grader, och gör fyllningen under tiden som degen vilar.
Vispa ägg och socker pösigt. Rör i resten av ingredienserna till fyllningen (vaniljsockret blandat med mjölet). Häll smeten i pajformen (den ska vara mycket lös). Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min
(men jag har haft den i ugnen den dubbla tiden! - Då sänkt till 180 gr efter 30 min och lagt över en bit aluminiumfolie el smörpapper för att den inte ska bli för mörk).
Låt kallna.
Lätta försiktigt på den löstagbara kanten (botten kan vara kvar när pajen serveras).
Garnera med limeskivor (och ev bär - mycket gott tillsammans med jordgubbar) och sikta över florsocker.
Servera med vispad grädde smaksatt med florsocker.
Mums!
Fläderblomssorbet
4-5 dl koncentrerad fläderblomssaft (helst egengjord men köpt går förstås också bra)
2 dl vatten
3 äggvitor
3-5 msk socker (beroende på hur söt saften är)
Häll saft och vatten i en låg form och ställ i frysen ca 2-3 timmar.
Vispa vitor och socker till hårt skum. Blanda ner i den halvfrusna saften.
Efter 2-3 timmar blandar du runt i sorbén igen så den blir lite fluffig.
Vill du, så blanda runt ytterligare en gång för extra fluffighet (men det behövs inte).
Om du vill ha en "grönprickig" sorbet, blandar du i hackade citronmelissblad.
Ta fram och skeda upp i portionsskålar, gärna tillsammans med en liten kula vaniljglass och en gräddklick för att runda av smaken.
Garnera med det du vill, men jordgubbar är gott tillsammans med fläder!
Blir mycket gott och får en exklusiv smak av flädern. Passar perfekt ihop med mousserande eller vitt vin!
Så här ser den ut under infrysning;
...och färdig i cupglas
(fast här har det hunnit ätas lite... var lite för sen med kameran..);
Snittar
Rullar med renkött och pepparrot
Är så enkelt att göra!
Ta två rektangulära mjuka tunnbrödsskivor och bred dem tunnt med smör.
Lägg på tunna skivor av rökt renkött (eller hamburgerkött).
Lägg på salladsblad (jag tog blandat sallad, mangold och ruccola från landet).
Ovanpå salladen brer du på pepparrotsvisp. Lite pilligt att bre ovanpå salladsbladen, men viktigt att göra det efter som det behövs för att hålla ihop rullen.
Rulla tätt ihop från långsidan.
Skär i lagom stora bitar, ca 2,5 cm sisådär.
Garnera med lite grönt - klart!
Rullar med chiliost och kalkon
Gör som ovan, men byt ut pepparrotsvispen mot färskost med chilismak som bres på ovanpå salladsbladen.
I stället för renkött tar du kalkon (eller smörgåsskinka).
Fetaost-/romröra
(Har yvärr ingen bild)
2 dl lätt creme fraiche
ca halvt paket fetaost (á 125 g)
pressad saft från 1 lime
skvätt citronsaft (efter smak)
0,5 - 1 liten burk röd kaviar
hackad dill
Mosa fetaosten och blanda med creme fraiche.
Rör i övriga ingredienser och smaka av. Tillsätt ev mer vitlök, lime och citron.
Till sist en nypa salt (men tänk på att både fetaosten och rommen är salt i sig, så tillsätt ev extra salt sist, om det behövs).
Gott att doppa t ex brödpinnar (typ Grisini), knäckesticks eller bre på smörgåsrån.
Fina isbitar att ha i drinkar eller mousserande/vitt vin:
Häll koncenterad (eller svagt utspädd) fläderblomssaft i iskubsform.
Plocka ätbara blommor (tex penséer, lavendel, timjanblommor) och bär (tex smultron, hallon, blåbär) och lägg dessa i saften i formen.
Ställ in i frysen (gärna minst ett dygn innan de ska användas).
Blir både dekorativt och gott i glasen, och ger en alldeles egen personlig 'touch'!
Det var allt för denna gång, men hoppas vi ses snart igen!