Soltorkade tomater!
...Ja, soltorkade och soltorkade.. Det är ju lite svårt att göra här i Sverige i november.. Men gott och väl ugnstorkade tomater, vilket går utmärkt att göra vilken årstid som helst.
Jag hade lite halvmogna tomater kvar som jag bestämde mig för att torka. Det tar lite tid (eller mycket tid!), men annars är det väldigt lätt. Passar bra att göra under tiden man gör något annat - planering är bra...
Börja med att plocka ut de tomater som är lite halvtråkiga, halvmogna och som inte riktigt passar i salladsskålen;
Skiva dem sedan i ungefär lika tjocka skivor (så de blir jämnt torkade). Storleken/diametern på skivorna spelar ingen roll, bara tjockleken. Sprid ut dem på en plåt med bakplåtspapper under. Jag brukar också salta lite försiktigt och även strö över lite torkad timjan, men det kan man utesluta man vill;
Ställ in dem i ugnen på 85-90 gr (helst varmluft) och passa då och då. Räkna med att det tar flera timmar - mina stod inne ca 3,5 timmar... De ska kännas lätta och torra när de är klara. Jag föredrar att ha kvar lite, lite vätska så de inte blir helt stenhårda. Tycker det blir en godare och fruktigare smak av dem då.
Det här är några av de färdigtorkade tomaterna...
Jag brukar alltid göra en inläggning av de torkade tomaterna i olivolja för att kunna förvara dem länge.
Jag trycker även ner några strimlor paprika och en liten bit chili (egenodlade förstås..), några halverade vitlöksklyftor och en gnutta salt samt lite torkad timjan. Det brukar bli riktigt gott tillbehör till lite italieninspirerade maträtter under vintern...
Testa att göra dina egna "soltorkade" tomater - det är väl värt besväret!