Saffanspäron!

 

Här kommer mitt utlovade recept på Saffranspäron! Är fantastiskt gott, och verkar lite exklusivt men är oerhört enkelt och går fort att göra - precis som det ska vara!

 

Recept:

15 dl vatten
Saft av 6 citroner
12 dl strösocker
7 tsk vaniljsocker
2 g saffran (4 påsar)
ca 15 fasta, ganska små päron

Jag halverade receptet och kokade i två omgångar i stället. Den andra omgången i samma lag som den första, bara utökat lite med lite vatten, lite citron och lite socker. Det gick jättebra - och bara hälften av ingredienserna behövdes...

 

Vi hade lite päron från trädet över så det blev perfekt för denna dessert;

 

Blanda till lagen (vatten, citronsaft, vaniljsocker, socker och saffran) i en rymlig kastrull.

Skala päronen och lägg i lagen.

 

 

 

Låt sjuda sakta i ca 15 min (lite beroende på storlek på päronen - känn med sticka - det ska vara lite "stuns" kvar).

Rör om då och då så päronen kokas jämt, tryck ner dem i lagen (de vill gärna flyta upp);

 

Låt päronen svalna i lagen. Lägg därefter över dem i en väl rengjord glasburk och häll över lagen så päronen täcks. Förvara i kylskåp.

Färdigt! 

  

God efterrätt till jul eller andra adventshögtider, eller när som helst förresten..! Mycket gott och enkelt!  

9 Nov 2014