Planteringsråd
Har blivit ombedd att lämna lite planteringsråd för gurka, sockerärtor och plocksallad, vilka är bra nybörjargrönsaker om man aldrig har odlat tidigare!
Gurka har en otrolig växtkraft när den sätter igång. Jag hade gurka förra året både i växthuset och i grönsakslandet - båda gick lika bra! Se här hur gurkan "smitit" från spaljén och slingrar sig friskt upp i kandelabern...
Gurkan är planterad i korgen som har ca 60 cm djup, vilket fungerade utmärkt.
Förgro helst gurkfröna så de är små plantor när de planteras ut. Så i såjord i lite större krukor än vanliga små, eftersom gurkornas rötter är lite ömtåliga, och då slipper man omplantera så ofta (bara när de ska ut). Viktigt när man sår är att man lägger fröna horisontellt - på tvären (och inte sticker ner dem i jorden på längden). Täck med jord och vattna.
När plantorna har vuxit så de har fler än två blad (hjärtbladen), så kan man tillföra lite gödning. När plantorna är robusta och det är dags för utplantering, ska man se till att jorden är välgödslad (kogödsel) och gärna tillförsel av kompostjord. Gurkor vill ha mycket sol, värme, näring och vatten! De ska aldrig torka ut helt - gurkor är vattenkrävande och får de inte tillräckligt så blir de beska och oätliga! Gurka är klängvillig så den klättrar gärna uppför en spalje e dyl, men den kan också slingra sig på jorden (men se då upp för sniglarna!) - då blir gurkorna lite mer böjda. När plantan väl börjat producera gurkor så växer de fort, man kan skörda ca var tredje dag. Godast är de när de inte hunnit bli så stora. Egenodlade gurkor smakar mycket mer än köpta, så ät och njut!
Plocksallad är mycket lättodlad och finns i olika storlekar, former och färger. Är faktiskt en bra och lummig kantväxt i vanliga rabatter också om man inte har plats för ett helt grönsaksland.
Sås på friland (kan förkultiveras men det behövs inte). Är inte så kräsen med jorden, men alla grönsaker blir ju bäst med en välgödslad jord. Jorddjupet behöver inte vara mer än 20 cm för att man ska kunna skörda bra sallad - går alltså bra att ha i krukor e dyl också. Växer även bra i lite skuggiga lägen. Även sallad måste man se till att vattna för att få godast smak (kan bli något besk annars). När man skördar, klipper man av bladen i kant med jordytan och efter någon vecka kan man skörda igen från samma planta...
På bilden nedan syns det hur jag satt salladen som kantväxt i grönsakslandet.
Sockerärtor (och spritärtor) kan man så tidigt ute. Lägg dock fröna i vatten 1 dygn innan sådd så gror de fortare och lättare. Täck helst med fiberduk tills plantorna är ca 15 cm, annars är det stor risk att fåglarna rycker upp ärtorna..
Det finns låg- och högväxande ärtor - välj vad som passar dig och ditt odlingsställe bäst. Även de lågväxande behöver stöd men räcker med några kvistar som de får klänga i. De högväxande behöver mer rejält stöd. När du skördar sockerärtor ska du göra det medan baljorna fortfarande är rätt platta - då kan man ha hela baljan (som är krispig och god) i matsalladen.
På bilden nedan syns mina ärtor som börjat klänga uppför ställningen - de är till höger, och till vänster om ställningen är det gurka som är på väg upp (mitten av juni förra året).
Ja, här lämnade jag några odlingsråd, MEN - det viktigaste av allt, är att bara börja odla och inte stirra sig blind på hur och var och knep och knåp för då blir det lätt alltför jobbigt. Använd det sunda förnuftet, och titta till växterna ofta. De är bra på att säga till hur de vill ha det genom olika tecken; slokar när de vill ha vatten, gulnar när de vill ha mer näring, dålig tillväxt när de vill ha bättre jord eller jorddjup. Man får experimentera sig fram, det är rätt kul också! Ibland misslyckas man kapitalt och ibland växer det så det knakar.. Med tiden får man värdefulla erfarenheter! .. och lita på växtkraften!
Lycka till med din odling - det är en sådan härlig belöning sedan när man kan skörda sina egna grönsaker!