Midsommarafton fortsätter!
Midsommaraftonen fortsatte med somrig stämning (trots kyligt väder!), buketter är plockade till borden, sillunchen och jordgubbstårtan är förberedda och klara.
Familjen droppar in en efter en - oj, vilket gäng vi börjar bli! (...trots att dotter med familj inte är här idag...!)
En del av lunchen utburen på bricka till växthuset..
Sedan tillkom melonsalladen, rökta laxröran och allt bröd...
..och tårtan förstås! (..som fick lite blompynt dagen till ära..)
Dukat och klart - vi fick plats för 10 vuxna i växthuset, utan att det kändes trångt..
David stämmer gitarren...
...och vi klämmer i med "Det var en kväll i juni, då när sommar'n är som bäst"... och en massa andra sånger...
... och vi skålar med iskall midsommarnubbe..!
Lasse tyckte, eftersom han hade 'sommarhatten' på sig idag, att vi damer också kunde köra på det temat.. Sagt och gjort - hattar hämtades ur klädkammaren, och vi fick riktigt 'HATTFNATT'!
Vilken kvartett! ...och roligt hade vi! Och, tänk, plötsligt förvandlades vi till fyra 'English ladies' på väg till något tjusigt bröllop.. eller hur?...
Lady Sofia!
Lady Anna-Karin!
Lady Märta (eller 'Martha' kanske...)
Tyvärr hade jag ingen separat bild på Kristina i hatt... (det får vi åtgärda senare...)
Efter lunchen begav vi oss ner till sjön för att lägga i båten (som vi inte hunnit få i tidigare!)
Vår 'stockdrake' vakar över hela härligheten... (draken som Olivia matar med gräs varje gång vi går ner till bryggan, så han inte ska vara hungrig...)
Nu tas det i!...
Sådär - vad bra! En 'check' till att sätta till listan; båten i sjön på självaste Midsommarafton!
Så var det gjort, och vi lämnar bryggan för den här gången..
Tillbaka uppe vid huset. 'Minstingen' Jacob och jag, i gummistövlarna...
Måste inflika denna härliga profilbild på höggravida Anna-Karin som väntar sitt och Eriks första barn om 5 veckor!
Undrar om den här fina magen kan växa i ytterligare 5 veckor - känns lite tveksamt...! En liten flicka till ska det bli - tänk, snart har vi ett helt litet prinsessgäng här!
Midsommaraftonen fortsätter med grillning av lime- chili- och örtmarinerad fläskfilé. Färskpotatissallad till det och sedan glass och jordgubbar... Vi sitter fortfarande i växthuset som får en behaglig värme av de tända ljusen (på bordet och några kandelabrar);
...och sommarlåtarna trallas för fullt...!
...vilken tur att vi har en egen trubadur! Tack David för gitarrspel a' la' finemang!
Texterna hittas ju numera på mobilen/webben... praktiskt!
Här är alla mina fyra karlar samlade på samma bild - händer inte så ofta...
Midsommarnatten kommer smygande utanför växthuset...
Natten är sen och det börjar bli dags att blåsa ut ljusen...
...och lämna växthuset för den här gången.. Ute är det tyst och stilla och ett nästan lite magiskt midsommarnattsljus, precis som det ska vara...! ..Men tyvärr ingen värme för något nattdopp - det får vi spara till en annan gång!
Så var midsommaraftonen över för denna gång...!
Tur att det kommer fler... både midsommaraftnar och andra evenemang!...
Jag lovade att skriva ner några recept tidigare - så se nedan;
Pinnochiotårta
Kan varieras med olika sorters fyllning och bär. Denna gång gjorde jag den "midsommarinspirerad" med fläderblomsgrädde, lemon curd och massor av jordgubbar.
Botten:
75 g rumsvarmt smör/margarin
2 dl socker
5 äggulor
1,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4 msk mjölk
Maräng:
5 äggvitor
2 dl socker
Fyllning/garnering:
5 dl grädde (plus bär, lemon curd, blockchoklad eller annat du tycker är gott)
Smörj en långpanna (ca 30x40 cm)väl och 'bröa' med ströbröd.
Börja med marängen (eftersom det är viktigt att visparna är helt rena för att marängen ska tjockna).
Vispa äggvitorna och sockret till hård marängsmet.
Därefter rörs (vispas lätt) smör och sockret. Tillsätt äggulorna en och en och rör lite mellan varje.
Blande bakpulvret med mjölet och vaniljsockret och rör ner i smeten.
Tillsätt mjölken och rör till en jämn smet.
Bred ut smeten till botten i långpannan, därefter breds marängsmeten ovanpå, gärna lite ojämnt så det blir en struktur i marängtäcket.
Grädda i ca 175-200 gr i mitten av ugnen tills marängen fått färg och känns lite torr, ca 25-30 minuter.
Dela i två delar.
Fyll med 3 dl grädde plus ev övrig önskade bär etc.
(Jag hade denna gång bredd på lemon curd över den undre botten, därefter grädde och ovanpå det mycket delade jordgubbar.)
Lägg på den övre botten och garnera med t ex bär, choklad, mandelspån och grädde.
(Jag bredde ut ett tunt lager grädde, fyllde på med så mycket jordgubbar som fick plats, därefter spritsade jag "gräddrosor" här och där. Garnerade även med penséeblommor och citronmeliss så här till midsommar.) Vispgrädden smaksatte jag med fläderblomssaft, ca 4 msk, och sötade även med lite florsocker.
GOTT! Voila!
Här kommer även recept på
Limemarinad, eller som den också brukar kallas; "Chimichurri"
Är gott och friskt till fläskkött eller kyckling.
Jag har min egen variant av Chimichurri, mer lime t ex, och brukar göra så här på ett ungefär (men det blir alltid lite olika, beroende på vilka kryddor som finns till hands etc. Smaka av hela tiden så du får din egen smak av syrlighet, sälta, vitlök och örter, styrka av chili etc):
Till 2 kg kött:
4 lime ca
1 citron
1 chilifrukt
4 finhackade charlottenlökar
1 stor näve persilja
Timjan efter smak (jag har rätt mycket)
Basilika, ca 1 dl
Salvia, ca 0,5 dl
Citronmeliss, ca 0,5 dl2-3 klyftor pressad vitlök
Salt efter smak (ca 4-5 tsk)
1,5 dl ca vitvinsvinäger
2 dl ca olivolja
Tvätta lime och citron och riv skalet (obs; inget vitt får komma med - det blir beskt då!)
Pressa ut saften och blanda med skalet i en bunke.
Tillsätt vinäger och olja.Hacka örterna fint och blanda ner.
Hacka chilin och blanda ner (ta lite i taget så du får den styrka du önskar). Ta bort kärnorna om du inte vill ha en jättestark chimichurri!
Blanda ner den pressade vitlöken.
Tillsätt salt efter smak.
Blir det för mycket smaker kan du blanda i lite vatten.
Dela upp chimichurrin i två delar. Den ena marinerar du köttet i (minst 2 timmar, men kan gärna ligga över natten), den andra häller du upp i en skål och serverar som krydda vid bordet.
Efter marinering grillar du köttet (eller ugnssteker).
Passar mycket bra tillsammans med en kall vitlökssås;
2 dl lättcremefraiche
2 vitlöksklyftor
(lite persilja eller dragon)
Salt och citronpeppar efter smak
Några skvättar citronsaft
Färskpotatis och en grönsallad till detta så blir det smaskigt!
Smaklig måltid!
Vi hörs!