Lax- och spenatlasagne

 

  Lax- och spenatlasagne med tomat

Det var första gången jag lagade denna lasagne. Tidigare har jag bara gjort traditionella lasagner med köttfärs- och tomatsås. Alltid roligt att leta upp nya recept och sedan spännande att se hur det smakar. Den här blev god, och jag kommer nog att laga den flera gånger.

Till receptet då...

0,5 tsk salt
2 msk smör
1 krm svartpeppar, nymald
1 st fänkål, (ca 300 g)
2 krm muskotnöt, riven
500 g laxfilé, färsk, utan skinn
10 st lasagneplattor, torra
1 tsk anisfrö
200 g färsk eller fryst spenat

Tomatsås:

1 tsk salt
2 krm strösocker
1 msk rapsolja
1 krm svartpeppar, nymald
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater, (400 g)
0,5 msk torkad timjan

Vit sås:

1 krm svartpeppar, nymald
3 msk maizena majsstärkelse, + 3 msk mjälk
6 dl mjölk
2 msk koncentrerad grönsaksfond
2 dl torrt vit vin

Tillbehör: riven parmesanost, sallad, citron och vinägrett

1. Sätt ugnen på 200°.

2. Tomatsås: Skala och finhacka löken. Fräs lök och pressad vitlök tillsammans med timjan i rapsolja 2–3 min.

3. Tillsätt krossade tomater, salt, socker och peppar efter behag. Låt såsen sjuda på svag värme ca 10 min.

4. Vit sås: Reducera vinet till hälften (matlagningsvin fungerar bra). Tillsätt mjölk och grönsaksfond (eller 1 buljongtärning). Koka upp. Tillsätt Maizena, utrörd i mjölk under kraftig vispning. Koka upp och smaka av med peppar.

5. Ansa och skär fänkålen i tunna strimlor. Fräs den i smör tillsammans med anis tills den mjuknar och får lite färg.

6. Tillsätt spenat och låt steka med ca 2 min. Smaka av med salt, peppar och riven muskot. Skär laxen i ca 1/2 cm tjocka skivor.

7. Häll lite av såsen i en ugnssäker form. Varva lasagneplattor, tomatsås, spenat, fänkål, lax, och vit sås. Översta lagret ska vara plattor och sås. Strö över osten.

8. Grädda lasagnen mitt i ugnen ca 30 min (obs: jag gjorde en dubbel sats, den stod nog inne ca 50 min och jag höjde ugnsvärmen till 250 de sista 10 min för att den skulle få färg). Låt vila 10 min före servering.

9. Servera med parmesanost, grönsallad och vinägrett, och kanske ett vitlöksbröd.

Smaklig måltid!

4 Nov 2014