Kakbak!

Julbaket fortsätter!

Hem efter jobbet, och sätter händerna i en ny deg varje vardag nu fram till Lucia...

Brysselkex är goda mördegskakor som vi alltid har till jul. Inom familjen kallas kakorna också för "David-kakor" för att min äldste son tyckte (och fortfarande tycker...!) så mycket om dem så de bara måste bakas till jul;

 

Knäckkakor är en annan favorit som alltid finns med bland mina hembakade kakor, antingen det är till jul, midsommar eller kalas. De är knäckiga, lite sega samtidigt som de är väldigt tunna och sköra - och goda!

Men de ska även fyllas med chokladsmörkräm. Ett tunt lager bres på en kaka, och en annan läggs på och trycks fast så de blir dubbla. Förvaras i kylskåp (eller i frysen)! Mums!

 

Napoleonhattar är en ny sort som jag aldrig bakat förr. De var lite trixiga att få till när mördegen skulle nypas runt den svagt grönfärgade mandelmassekulan, men de blev bättre och bättre vartefter. Riktigt goda blev de också;

 

 

Farinkakor är söta och lite sega. Inte så vackra kanske, men goda och enkla att göra.

 

Stinas kalaskakor är också en ny sort som jag provade att göra för första gången. De lät goda i receptet, men blev, nja, godkända, men lite tråkiga... Kommer jag nog inte göra igen;

 

Mjuk saffranskaka som är sååå god, saftig och smakar mycket saffran;

På bilden ser man nästan hur mycket saffran kakan innehåller. Den får en härligt gul färg och har självklart mycket saffranssmak!

 

Ernst julbröd är ett matbröd som jag har bakat varje jul de senaste 4-5 åren. Väldigt enkelt, mycket smak och håller länge -alltså ett perfekt julbröd. Man rör bara ihop alla ingredienser och häller i formar. Ingen jäsning behövs...

På bilden ska de precis sättas in i ugnen. När de är färdiggräddade blir de mörkbruna och fina och har svällt upp lite över kanten. Mycket gott med ost - gärna en smakrik ädelost.

...och färdiggräddat ser det ut så här...

... och när det är skivat ser man alla godsakerna brödet innehåller - mumsigt med en klick ädelost!

 

OBS! Recepten till kakorna och brödet ovan hittar du på "Recept", en klickbar länk som ligger i min sidokolumn (över instagrambilderna). Klicka på den så hittar du recepten. Jag fyller på så fort som möjligt!

16 Dec 2014