Juldukning!
Hej igen!
Kul att du tittar in trots att jag ligger helt i ofas med mina inlägg... Är fortfarande lite sent ute, men vill ändå publicera inläggen i något sånär kronologisk ordning - så nu är jag nästan framme vid julafton (!) som kommer strax.... Ja, jag vet att det nästan är nyårsafton nu, och att jag borde skriva om det, men jag hoppas jag har kommit dit i morgon!
Men nu, tillbaka till detta inlägg som jag tänkte skulle handla om det sista pysslet inför julafton och framförallt dukningen dagen innan självaste dopparedagen.
Det tog ett tag innan jag hade bestämt mig för hur dukningen skulle se ut.
Från början hade jag tänkt att bara ha grönt, växter och silver i dukningen, vilket jag personligen tycker är snyggast...
...och dekorera med bland annat gröna glaskulor från Zetas (visst är de vackra?)...
Men, nja... lite rött måste vi ju ha ändå... Här har röda porslinshjärtan fått komma på bordet;
Det är ju dock fortfarande mycket grönt...
Jag vill ha mer jul - men så naturligt som möjligt - så jag bakar pepparkakor och dekorerar dem med namn. Då blir de samtidigt placeringskort. Upplagda tillsammans med en liten grön kvist från våra thujor gör det susen...
Här visar jag några stycken, men totalt blev det 13 pepparkakshjärtan;
Lilla Olivias hjärta (som hon glatt mumsade i sig)...
... och förstås måste även den minsta av töserna, lilla Tyra 4 månader, får ett eget hjärta;
Ja, det blev ju mer rött till slut - både i form av röda juläpplen (min son frågade om det var ok om han åt av borddekorationen...) och röda servetter. Det känns som det ändå måste få vara en hel del julrött, inte mist för de små prinsessornas skull!
Olivia och jag skulle göra kristyränglar att hänga i granen, men hon tröttnade rätt fort så där stod jag själv med bokmärken och kristyrsmet och fixade och trixade... Men visst blev de söta? De ser nästan ut som mina egna små änglar - Olivia, Ebba och Tyra...
Kristyr att hänga i granen är ju ett väldigt gammalt sätt att dekorera med. Då, på den tiden när det inte fanns så mycket annat än egengjort pynt som t ex smällkarameller, korghjärtan, kristyränglar och rosor av krepp-papper...
Godisbordet började jag förbereda dagen innan. Här med hemgjord lakritskola (supergod), fransk chokladkola (också en favorit), knäck och minttryffel (alla recepten kommer jag lägga i högerkolumnen under "Recept").
Kuddfodral etc byts ut mot röda...
...och pynt plockas fram. Lilla minitomten får vara med även i år.
Likaså denna lilla knubbiga tomtenisse...
... och massor av annat pynt kommer också fram...
Naturligtvis ska granen kläs dagen före dopparedagen! En riktig, vanlig gran som doftar jul måste det vara!
Nu så börjar det bli klart inför julafton!
Men den obligatoriska skinksmörgåsen (nygriljerad, varm skinkskiva) till ett glas julmust är ett måste sent på kvällen före julafton... Skinkan smakar väl aldrig så gott som den gör då!