Hyacinter

 

Idag har jag inte stuckit näsan utanför dörren... Väderprognosen sa ju att det skulle bli jätteblåsigt - nästan storm, så jag började att ta bort allt julpynt istället...

Skööönt att bli av med allt... Lika mysigt som det är när man plockar fram julpyntet, klär granen mm, lika skönt känns det att ta bort det... Underbart är kort - och ska vara kort för att man ska uppskatta det ordentligt!

 

Nu har jag massor av överblommade hyacinter från alla julgrupper... I år tänkte jag faktiskt spara dem, vilket jag aldrig har gjort förut. De ska planteras i rabatterna igen i vår, och då blommar de nästa vår. Jag har alltid tyckt det har varit för lång väntan på det goda, men nu så ska lökarna få en chans. Det sägs att de blir sirligare, mer naturliga och vackrare när de blommar utomhus som vanliga lökar. Spännande - vi får väl se!

Det har alltså bara hunnit bli den 2 januari, och jag är redan tillbaka i trädgårdstankarna...  Mmm, börjar längta lite, men än är det ju en tid kvar innan man kan börja plantera fröer etc. Men visst märks det redan att det har blivit lite ljusare ute? Dagarna är lite, lite längre och det känns att det nog finns en vår någonstans...

Tills dess får jag väl drömma om vårblommande hyacinter - hmm, ja våren 2016 då... Den som väntar på något gott...

 

Här har vår katt Sigge trasslat sig in mellan hyacinterna... Han älskar att vara med överallt. Jobbar jag hemma, ska han helst ligga på tangentbordet, läser jag en tidning lägger han sig gärna tillrätta ovanpå den... Ska man plantera något i trädgården och gräver en grop då kan man ge sig tusan på att Sigge sitter i gropen när man ska börja plantera... och på den vägen är det. Nu sitter han alltså så fint bland alla hyacinter, förstås...

 

Det är ju faktiskt fredag idag! Det glömmer man nästan nu när det varit så mycket helgdagar. Jag har dock jobbat idag, men på distans, så lite fredagskänsla har jag trots allt.

Idag ska vi äta en löjromstoast med hummerskagen. Vi kör en repris på Nyårsaftonens förrätt som var riktigt god. Därefter lite pilgrimsmusslor med mangosallad, sedan får det vara bra. Denna jul- och nyårshelg har vi ätit såååå mycket så det känns som man mer eller mindre rullar fram... Men, visst ska man kunna unna sig det - när det inte blir för ofta! Snart nog är vardagen här med träningspass och bättre mat...  Ska bli ganska skönt faktiskt...

Så här enkelt gör du en smarrig löjromstoast med hummerskagen (4 p);

Låt ev löjrommen rinna av i en sil någon/några timmar om den verkar vattnig.
Hacka en rödlök riktigt fint.

Blanda drygt en halv burk lätt creme fraiche med en klick majonäs och lite riven pepparrot och smaka av.
Tillsätt en gnutta salt (tänk på att löjrom också ger sälta).
Ta ut köttet från en hummer och dela det i lagom bitar (räkor går lika bra!).
Dela en citron i skivor.
Skär av kanterna från 4 skivor vitt bröd (typ Kejsarfranska) eller ta ut rundlar så blir det ännu snyggare.
Stek dem frasiga i smör.
Lägg på creme-fraichekrämen, strö över lite hackad rödlök.
Strö ut lite salladsblad.
Lägg på hummerbitarna (eller räkorna) och ha på lite citronsaft.
Klicka på en rejäl sked löjrom.
Garnera med dill och citron.

Voila!  Äts direkt (så inte brödet mjuknar)!

Ha en trevlig fredagskväll!

2 Jan 2015