Helgfrukost

 

Äntligen helg!

Något av det bästa med helgen är att man kan ta en långfrukost i lugn och ro...

 

 

Idag blev det en extra guldkant på frukosten... Jag vaknade tidigt, vid fem sisådär och kunde inte somna om, så då gick jag upp och bakade ett gott bröd. Det är ju inte så ofta det händer, men någon gång då och då (dock brukar jag ha kalljäst degen över natten då så det bara är att baka ut och grädda i ugnen...). Doften av nybakat bröd på morgonen - mmm - då är dagen räddad kan jag lova!

Idag blev det bakning från "the very beginning"... och tog lite längre tid förstås. När bröden väl var klara hade det hunnit ljusna...

 

Gott!  Synd att det inte går att förmedla doften...   Jag gjorde även en liten oströra att ha på brödet, som variation till smöret.

 

Skönt att slippa morgonstressen;

 

När man bakar själv så kan man lyxa till det lite med olika smaker. Jag gillar smakrika bröd och denna gång blev det citron som fick sätta piffen. Jag bytte även ut rapsoljan mot valnötsolja som gav en god, nötig smak.

 

Om du vill prova att baka brödet själv så kommer receptet här;

25 g jäst (blå för matbröd)
5 dl vatten (ljummet om du ska baka direkt, kallt om degen ska kalljäsa över natten)
1 msk rivet citronskal (bara det gula, inget vitt då blir det beskt)
1 msk salt
2 msk rapsolja (eller annan smaksatt olja)
8 dl vetemjöl
3 dl dinkelmjöl

Rör ut jästen i fingervarmt eller kallt vatten (beroende på om du vill kalljäsa i kylskåp över natten eller baka direkt). 
Blanda i citronskal, salt och olja.
Rör i mjölet efter hand, spara gärna 1-2 dl till utbakningen.
Låt degen jäsa (helst 1 timme, men räcker med 30 min).
Knåda degen och dela den i 4-5 delar som du skruvar till lite.
Lägg på plåt och grädda i mitten av ugnen i 15-20 min (beroende på storlek) i 250 gr ugnsvärme.
Samtidigt som du sätter in brödet, tar du en plåt som du häller ut 0,5 dl vatten på och sätter i botten på ugnen. Det gör att bröden får den där goda, lite knapriga ytan.



Färdigt!

 

Till bröden är den här röran god;

Oströra;

Ta ca 80 g Philadelfiaost (eller annan naturell färskost) och rör i lite citron- och limesaft efter smak. Tillsätt lite vitlökspulver och salt och smaka av.
Lätt som en plätt!

 

 

Senare idag kommer de små hjärtevärmarna, systrarna Olivia och Ebba. De ska sova över till i morgon - Det ska bli kul att få rå om dem ordentligt! Vi får se vad vi hittar på då!

 

Så här såg det ut när vi var på McDonalds för några veckor sedan;
"Var är du mormis, ser du mig?"

 

...och så  hittade jag den här bilden från i somras på de ljuvliga små systrarna som äter frukost ute;

 

 

Nu, precis när jag ska publicera det här inlägget, tittar solen fram - Härligt! Dags att bege sig ut och ta vara på de välbehövliga solstrålarna (hoppas det håller i sig!).

 

Vi hörs!

17 Jan 2015