Bärtider!

 

Augusti bjuder verkligen på soliga, härliga dagar! Vilket härligt sommarväder vi fick igår - bara att passa på att sola, bada och njuta!

 

Växthuset behöver extra omsorg när det är så här soligt; Vattna, vattna och vattna igen...!

 

Upptäckte också att våra vinbär höll på att bli övermogna, några hade redan börjat torka ihop.... Hög tid att plocka av bären och hitta på något att göra av dem... Vi har bara två små buskar, en av var, röda och svarta vinbär, så det var inga mängder precis. Räcker inte ännu till att göra saft av, men nästa år kanske...

 

Av de röda vinbären (och lite svarta också) gjorde jag en vinbärskaka med kokos - saftig och god;

 

Av de svarta vinbären blev det dels en parfait, dels en liten svartvinbärssorbet...

Här är parfaiten med vit maräng (gjorda på vitorna som blev över) och garnerad med lite extra grädde och små violer och blad av citronmeliss;

Svartvinbärsparfait gör du så här;

Ca 3 dl svarta vinbär(rensade)
1,5 dl florsocker
2 äggulor
2 dl vispgrädde

Mixa vinbären med hälften av socker till ett mos.
Vispa äggulorna med resten av sockret vitt och pösigt.
Vispa grädden ganska hårt.
Blanda ihop allt och fördela antingen i små portionsformar eller i en större form.
Ställ in i frysen. De små formarna stelnar på 1 timme, men den större formen tar ca 3-4 timmar på sig att stelna.
Spola gärna botten på formen med hett vatten när parfaiten ska serveras så lossnar den lättare.
Garnera gärna med något fint och kanske en extra gräddklick.

Passa på och gör enkla maränger av vitorna som blev över (2 äggvitor vispas hårt, tillsätt 1,5 - 2 dl socker efter hand, klicka ut på plåt och grädda 1 timme i 100 graders ugn).

 

Jag kompletterade efterrättstallriken med en bit vinbärskaka också....


 

Det blev lite svarta vinbär över som precis räckte till en sorbét som just nu står i frysen för att stelna, därför har jag ingen bild på den ännu. Dock är receptet enligt nedan;

Svartvinbärssorbet:

4 dl svarta vinbär (rensade)
1 dl vatten
1 - 1,5 dl strösocker
2 msk citronsaft

Koka upp socker och vatten i en kastrull till sockret löst sig helt och vätskan har klarnat. Låt svalna.
Mixa vinbären till en puré (ev kan du sila bort skal men inte nödvändigt).
Blanda purén med den kalla sockerlagen, smaka av med citronsaft.
Ställ i frysen ca 4 timmar. Rör runt (eller vispa) en gång i timmen för att sorbén ska bli luftig och fin.

Ät och njut av denna smakrika och fräscha sorbé!

 

Körsbären  har också hunnit mogna och även de gränsade till att bli övermogna, så bara att plocka dem också...

Av körsbären gjorde jag kompott (som sonen Erik älskar). Det har blivit lite av en tradition, alltid körbärskompott på sensommaren - gott!

Här är receptet;

Körbärskompott:

Koka en sockerlag. Beräkna ca 5 dl socker per liter vatten. Koka tills allt socker löst sig och vätskan klarnat.

Häll körsbären i en annan kastrull. Häll över sockerlag så det precis täcker bären.
Låt sjuda i ca 5 minuter.
Dra ifrån plattan och låt svalna.
Häll över på väl rengjorda burkar (eller frys in i plastburkar).
Gott som det är, men en klick vispgrädde eller vaniljglass gör det ännu festligare!

 


Ute strålar solen även denna söndag och vi ska nog ta en tur med båten, så nu ska jag bege mig ut i det fina vädret!

Den blåa himlen ger hopp om att det blir en lika fin dag och kväll som det var igår, så passa på och njut av sensommarvärmen nu!

Kram!

16 Aug 2015