Tomatmarmelad, torkade tomater och chutney!

 

Hej igen!

Jag lovade ju att återkomma med lite tips på vad man kan göra med alla tomater som behöver tas om hand (både gröna och röda), ja även chilin finns det mängder av och så några paprikor...

 

Jag börjar med de här gröna godingarna som får bli tomatmarmelad;

 

Dela ca 1,5 kg gröna tomater i små bitar och lägg i en stor kastrull;

 

Tvätta två citroner och två lime noga. Skala av det yttersta gula och gröna (tunt, inget vitt från skalet ska komma med för då kan det bli beskt).

 

När allt kvarvarande vitt från skalet är bortskuret, delas citrusfrukterna i små bitar och läggs i kastrullen tillsammans med citron- och limezest (det gröna och gula ytterst från skalet).

Häll i 1 dl vatten och koka på medelstark värme i ca 20 minuter. Rör då och då så inget fastnar i botten.

Därefter tillsätts 10 dl strösocker (jag tog 6 dl "syltsocker" och 4 dl vanligt socker, eftersom syltsockret gör att marmeladen stelnar lättare och får den klassiska konsistensen). För att piffa till smaken kan du tillsätta 2 msk mald ingefära, men kan uteslutas.

Låt koka rätt kraftigt i 15-20 minuter (det ska märkas att marmeladen börjar tjockna, men den rätta konsistensen får den inte förrän den har kallnat och stått ett tag). Viktigt att passa koket och röra i kastrullen under tiden.

Häll sedan över massan i väl rengjorda burkar. Häll lite i botten på varje burk först så de inte riskerar att spricka (massan är ju kokhet...). Fyll därefter upp alla burkar så långt det räcker (börja sedan ta marmelad ur den burk som ev inte blir full);

Efter marmeladen har svalnat, förvaras burkarna i kylskåp. Voila - färdigt att avnjutas på frukostfrallan eller som tillbehör på ostbrickan!

 

Då övergår jag till chutneyn - Chutney som är så gott tillbehör till både kött- och kycklingrätter med sin kraftiga lite sötsyrliga smak.

Dessa grönsaker ingick i min chutney (här har jag redan skållat och skalat tomaterna);

Det här ingår i min chutney:

Ca 6-9 tomater (beroende på storlek). Det går bra med både gröna och röda
3-5 paprikor, gärna i olika färger
1-2 vitlöksklyftor
1-2 gula lökar
3 msk balsamvinäger
2-3 msk vitvinsvinäger
1 dl muscuvadosocker (eller vanligt strösocker)
1 tsk salt (smaka av)
2 kryddmått mald ingefära
(0,5 - 1 finhackad chili)

Börja med att skålla tomaterna (skär ett kryss i skalet och sänk snabbt ner i kokande vatten, ta upp genast och dra bort skalet).

Skär skållade tomater, paprikor och lök i bitar. Tillsätt hackade vitlöksklyftor. Lägg i en kastrull och tillsätt övriga ingredienser (socker, salt, balsamvinäger, vitvinsvinäger och mald ingefära). Här har jag även lagt i lite extra småtomater som fick vara hela (jag hade även i en finhackad chili för att få lite sting);

Blanda allt och låt sjuda under omrörning i ca 30 minuter.

Häll därefter upp på väl rengjorda burkar.

Gott tillbehör till olika kötträtter!

 

Ugnstorkade tomater är ett bra sätt att ta vara på överblivna tomater. Det går lika bra att torka gröna som röda.

Det är lätt som en plätt, men det tar tid, så lite tålamodskrävande...

Sätt ugnen (helst varmluft) på 100 grader.

Dela tomaterna i ganska tjocka skivor och placera ut på plåt (har du varmluftsugn kan du sätta in två plåtar samtidigt). Salta och krydda ev tomaterna med någon ört,  t ex timjan eller basilika. Sätt in i ugnen;

Tiden kan variera, men räkna med minst tre timmar. Första kollen görs efter 1 timme. Då kan det vara bra att snitta tomaterna lite så saften lättare rinner ut, och bland behöver värmen sänkas till 85-90 grader. Långsam torkning är bäst så inte tomaterna riskerar att brännas. Viktigt är att tomaterna inte ska vara helt torra och hårda, utan så där lagom sega så den fruktiga smaken finns kvar.

Här är några färdigtorkade tomater som ska läggas in i olja och kryddor;

 

Ta en glasburk och varva torkade tomater, lite hackad vitlök, paprika, finhackad chili och torkade örtkryddor (jag tog basilika och timjan). Ev kan lite extra salt behövas. Pressa hårt ner allt efterhand i burken så det blir så lite luft kvar i burken som möjligt. Därefter häller du sakta över en riktigt fin olivolja upp till kanten.

Låt stå och dra i ca 1 vecka, sedan är den klar för avsmakning (men håller minst ett halvår). Det är så mycket godare med egna torkade och inlagda tomater än de man köper. Det blir mer smakrikt och fruktigt!

Det var några tips på vad man kan göra med lite för stor tomatskörd... Det är ju inte roligt att behöva slänga bort de egenodlade grönsakerna som man har pysslat om från frön...

Hoppas du har nytta av något av recepten!

 

Nu ska jag ladda inför eftermiddagens första saffransbak som ska göras med de små prinsessorna Olivia, Ebba och Tyra! Känner på mig att det kommer bli en livlig och kreativ eftermiddag då töserna ska få göra sina egna lussekatts-skapelser!

Bäst att börja förbereda!


Vi ses!

22 Nov 2016